YORKSHIRE BREWERY

COMPLETED: September 2015

PROJECT DETAILS:

LOCATION: 1-21 ROBERT ST, COLLINGWOOD, VIC
CLIENT: LOVELL CHEN
COMMENCEMENT DATE: OCTOBER 2014

ABOUT:

HBS Group was contracted to perform restoration of all four remaining historical buildings with the purpose of converting the industrial buildings into modern apartment spaces.

HIGHLIGHTS & INPUTS:

Demolition and removal of multiple, non-original modifications to the structures. Rebuild missing or damaged sections to all buildings using over 30,000 rare salvaged Hawthorn bricks laid in traditional English Bond pattern with lime-putty mortar. Removal and repointing of 5000 lineal metres of brickwork and bluestone.

The rebuilding of ornate archways, quoining and corbelling, creating openings, and structural-remediation works tying new structures to the old.

Over 20 double-hung sash windows refurbished and 80 made new in the traditional design, using high-performance double-glazing units to meet the required environmental standards.

Multiple bluestone sills carved to replace severely damaged and missing pieces. Where possible, skilled stonemasons saved existing cracked and chipped sills using epoxy repair methods.

The cellar building’s roof stripped of its original corrugated sheeting and guttering. Reusing the original trusses, only replacing new battens and gutter boards to facilitate the re-sheeting and new boxed gutter.

The wrought-iron-framed mansard roof on the Brew Tower completely stripped of slate, and timber lining of boards and rafters; rebuilt using period-specific Oregon timber utilising carpentry methods dating back a century.

The upper louvres were either repaired and sections replaced and the curved torus remade. Roofing was then expertly clad in Welsh-sourced slate and hand-moulded lead flashings and ridge core rolls installed by specialist heritage lead workers brought down from NSW exclusively for this project.

The dilapidated balustrading to the Widows Walk was carefully dismantled, cleaned, repaired and replaced.

The cantilevered Brew Tower cornice required 1.8-metre deep pieces of Mintaro slate sourced from South Australia to be replaced in situ without disturbing the parapet above.

Ornate clay corbels, re-cast in pigmented coloured concrete.

Original timber stable doors measuring 5.4 metres tall and 6 metres wide were handmade and installed on the original frame and hinge.

Cast-iron rainwater heads and downpipes recast and installed.