101-111 WILLIAM ST DARLINGHURST

COMPLETED: January 2015

PROJECT DETAILS:

LOCATION: 101-111 WILLIAM ST, DARLINGHURST, NSW
CLIENT: CITY OF SYDNEY
ARCHITECTNORDON JAGO ARCHITECTS PTY LTD
COMMENCEMENT DATE: JANUARY 2014

ABOUT:

This design and construction project offered a heritage edge with a modern twist. HBS Group were delighted to restore the heritage elements of the building and integrate the required fit-out of the internal works. Our client, the City of Sydney, was after a space to provide a creative hub in the inner city of Sydney where people and companies could find an affordable studio or workspace.

HIGHLIGHTS & INPUTS:

Scaffold access to entire façades of the building. Vehicle access was maintained on Barnet Lane by way of a cantilevered scaffold using the building’s structure as support.

Design and construction of the external façade including awing tie rods repair and replaced, fascia and soffit awning lining was replaced.

Installation of awning overflow and downpipes box gutters and two concealed downpipes. Restoration of all heritage windows, non-corrosive steel sills, window hardware and opening limiters.

The existing glass was superseded and replaced with new glass to meet current code requirements and wind loads.

Render patches were specific to certain areas on the façade and were matched to replicate the current features.

Parapet walls were secured back onto the building and paint/membrane used on parapet capping and down to the roof box gutters.

Works to Barnett Lane included repairs and restoration/replacement of double-hung hardwood timber sash windows on levels 1 to 3, and ground-floor windows replaced with structurally separate windows to the bottom and separate louvres to the top.

All glass was replaced in Barnett Lane to meet current code requirements. Render, painting/membrane and parapet walls were also upgraded.

Internal works consisted of ground-floor fit-out works including: floor topping to entire level 1, supplying and installing new electrical and fire systems including a voice-messaging system to meet current standards.

A state-of-the-art Blue Gen system was installed to meet the city’s new requirement for its buildings to have a sustainable greener footprint.

A glass feature wall was installed in addition to the two front façade frameless doors. New partition walls were installed throughout the building.

Mechanical works were carried out on the ground and 1st floors, with HBS Group supplying and installing new air-conditioning units and a power-monitoring device.

The ground-floor works included the removal of existing contaminated underground fuel tanks, remediation of the ground, detail excavation and installation of a new concrete slabs.

Construction of new amenities, bin store and bike hub.

Roof works consisted of installing roof and anchor points, removing redundant roof plant, and making good and removing any fixtures no longer required.